jeśłi nic nie stanie mi na przeszkodzie to powinienem dziś zawitać na jakąś godzinę
czujnik położenia drążka skrzyni biegów
Zwiń
X
-
Spytaj Sie kolegi http://forum.octaviaclub.pl/profile....profile&u=3390 On cos takiego kiedys wykonał ale nie moge znalesc
[ Dodano: Wto 19 Paź, 10 09:05 ]
O mamhttp://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...433&highlight=
Komentarz
-
-
Tak właśnie sam się zastanawiałem po co komu właściwie ten czujnik :roll: . Czujnik "luzu" to jeszcze mogę zrozumieć w kwestii np. zdalnego odpalania, ale po co w cywilnym aucie informacja o tym na jakim biegu jedzie :| ? Przecież bieg wybiera się odruchowo i zerkanie na wskaźnik jest IMHO bezsensowne...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
KLOCek, czyli tak jak napisałem potrzebujesz jedynie czujnika "luzu". Jeśli będziesz robił zdalne odpalanie to koniecznie poza czujnikiem "luzu" podłącz się także pod ręczny. Na twoim miejscu zrobiłbym też tak, żeby jeśli nie zaciągniesz ręcznego i nie zostawisz na "luzie", to przy wychodzeniu z auta pojawiał się sygnał przypominający ( brzęczyk, pikanie itp ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Wypowiem się trochę na temat wskażnika włączonego biegu. Nie zgodzę sie z tym, że jest on nie przydatny. Tak z reguły twierdzą ci, co takowego nie mają, i dla tego twierdzą, że jest nie potrzebny, radzą doskonale bez niego, bo poprostu nie wiedzą że jednak jest to ułatwienie w eksploatacji samochodu. Mam taki wskażnik zamontowany już ponad 8 lat i bardzo sobie chwalę. O przydatności, większej lub mniejszej, decyduje rodzaj silnika w samochodzie. Poruszam się Octawią 2,0 z silnikiem benzynowym, zapas mocy jest spory, prawie "kompletna cisza" w samochodzie, i właśnie w ruchu miejskim, poruszając się na biegach 2, 3, 4 można kompletnie się pogubić, bo na każdym z tych biegów można bez problemu się poruszać, i dość dobrze przyśpieszać. Wskazania obrotomierza są niezbyt miarodajne, bo w takim ruchu na poszczegolnych biegach różnica wskazań jest rzędu centymetra, a nikt przecież tak dokładnie nie przypatruje się wskazówce obrotomierza. Kilkakrotnie też się złapałem na tym, że po "wyskoczeniu" z miasta, w dalszym ciągu jadę przez kilka kilometrów na 4 biegu z predkością 80÷90 km/h, bo "nic nie słychać", dopiero spojrzenie na wskażnik uświadamia, że nie właściwy bieg. Poza tym, korzyść z wiadomości na jakim biegu zostawia się samochód na parkingu, bo to poprostu widać bez sprawdzania ręką dżwigni biegów. Wyrażny, czytelny wskażnik włączonego biegu rozwiązuje wiele typowych problemów eksploatacyjnych. Jest to dokładnie tak, że np. można szyby opuszczać korbką, a można za pomocą przycisku, można machać dżwignia biegów, można korzystać ze skrzyni automatycznej. Każde usprawnienie ma swoje zalety, ktore docenią ci co z nich korzystają.
Zamontowany przeze mnie wskażnik biegów jest też częścią większego systemu:
i pozwala on na takie funkcje, jak sygnalizacja dzwiękowa i optyczna o zaciągniętym ręcznym hamulcu gdy zostanie włączony dowolny bieg przy pracującym silniku, oraz sygnalizację innych funkcji, zależnych od włączonego lub nie włączonego biegu.
Komentarz
-
Komentarz